Bezienswaardigheden

De Ardèche is door de prachtige landschappen en fraaie plaatsen een zeer geliefde toeristenbestemming. Er staat u een prachtig verblijf te wachten en er zijn tal van vrijetijdsmogelijkheden, zoals wandelen (er starten enkele prachtige wandelroutes direct tegenover ons huis!) of het in de Ardeche zo bekende kanovaren, paardrijden en rijden op een quad. Vergeet ook niet de locale markten van L’Argentiere, Aubenas en Joyeuse een bezoek te brengen.

Naast het bekken van Vallon Pont d’Arc waarvan de reputatie de Europese grenzen overschrijdt, zijn er talrijke andere zwem-bassins die u de gelegenheid bieden een prachtige, ongerepte en sfeervolle Ardèche te ontdekken…
Maar een bezoek aan Vans en de olijfgebieden, de stad Joyeuse en haar prachtige oude straten, Largentière en haar historische monumenten, Ruoms vlakbij de rivierengten van de Ardèche, Aubenas in het hart van het zuidelijke Ardèche, van Vals les Bains en het beroemde kuuroord is ook zeer de moeite waard. Deze bezienswaardigheden zijn allemaal uitstekend te bereiken vanaf de vakantie woning.
Of wat te denken van Privas waar zich de prefectuur van het departement bevindt en dat de voornaamste plaats is van de gekonfijte kastanjes, Annonay de bekende plaats van de hete luchtballons, Lamastre en haar toeristentrein “Le mastrou”, Tournon de kleine bruisende winkelstad waar u kennismaakt met de vele facetten die dit departement biedt met zijn landschappen, rivieren, groten, musea, wijngaarden…

Kortom, genoeg om u geen moment te vervelen!

 

Onderstaand hebben wij enkele hoogtepunten voor u uiteengezet:

L’Argentiere

Largentière ligt ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Aubenas. Het dankt zijn bestaan aan de aanwezigheid van zilveraders in de vulkanische ondergrond (argent= zilver). In de 10de eeuw legde men hier de eerste zilvermijnen aan, die tot ver in de 15de eeuw in bedrijf waren. Met name de graven van Toulouse en de bisschoppen van Viviers hebben veel geld aan deze mijnen verdiend. Van 1867 tot 1880 heropende men de mijnen. De gevonden aders waren echter snel uitgeput en het zou tot 1961 duren voor men weer een ondernemer vond die de zilverwinning ter hand nam. In 1983 legde ook hij zijn pikhouweel neer. De hoeveelheden gedolven zilver waren te gering om het bedrijf draaiende te houden.

Uit de bloeitijd van de zilverstad dateren nog enkele versterkte stadsmuren en torens, de gotische Notre-Dame-des-Pommiers en het kasteel van de bisschoppen van Viviers. Het renaissancistische stadhuis is gebouwd in de 17de eeuw. Het basreliëf met de muntmakers van de bisschoppen van Viviers dateert uit de 13de eeuw. Vandaag de dag is L’Argentiere nog steeds een zeer plezierig stadje om te bezichtigen. De kleine straatjes doen denken aan de tijd van weleer. Er is een wekelijkse markt in L’Argentiere en in de maanden juli en augustus is er zelf een maal per week een avond-markt. Op de markt verkopen de plaatselijke bewoners hun eigen producten. Groenten, fruit, worsten, honing e.d.. Vooral de kastanjehoning is heerlijk. Op de talrijke terrasjes kan men een drankje bestellen en de kooplustigen gadeslaan.

Gorges de l’Ardèche
Tussen Vallon Pont d’Arc en Saint Martin d’Ardèche, strekt zich een duizelingwekkende bergpas uit over 35 km, de ongerepte en indrukwekkende Gorges d’Ardèche werd in 1980, dankzij de geologische evolutie die 110 miljoen jaar geleden ontstond, als natuurreservaat geclassificeerd. De rivier d’Ardèche heeft in het kalksteen van de rotsen, holen, grotten, karstpijpen en ravijnen gegraven, zoals het keteldal van Madeleine en de Pont d’Arc een schitterende boog met een opening van 66 meter hoog. De afdaling van de rivierengten met 25 steilheden is een fantastische belevenis voor de liefhebbers van het kanokajakken, u kunt het ook te voet oversteken of de toeristische route nemen met het uitzicht op dit opmerkelijke natuurlijke erfgoed.

Het bos van Païolive
Vlakbij Vans ligt het bos van Païolive, een indrukwekkend bos met versteende rotsen en witte eiken, in het hart van de Cevennoolse Ardèche, strekt het bos zich over 16 kilometer uit. Het bestaat uit een reeks van doolhoven gevormd door de erosie die enorme gaten heeft gegraven. 
Uit deze minerale en plantaardige chaos zijn verwrongen vormen, ware natuurbeelden, ontstaan.

De waterval van Ray-Pic
Als beschermde plaats sinds 1931, prijkt de waterval van Ray-Pic met 60 meter hoogte uit boven de fraaie omgeving van de basaltzuilen. 
De waterval van Ray Pic ligt op de D 215 tussen Burzet en Lachamp Raphaël. 
De rivier Bourges welt in volle lavastromen op en vloeit daarna verder af op het spoor van een lavastroom van 35.000 jaar oud.

Mont Gerbier-de-Jonc
De Mont Gerbier-de-Jonc ligt op het Ardèche-plateau en is een hoge opeenstapeling van fonologische rotsen met een hoogte van 1551 meter. 
In een wandeling van een half uur kunt u de top bereiken om er het uitzonderlijke uitzicht te ontdekken. 
De Loire vindt haar oorsprong in de Mont Gerbier-de-Jonc.

De grot Chauvet
De Ardèche bezit op haar grondgebied meer dan honderd grotten en karstpijpen. Hierdoor is het een oorspronkelijk paradijs van de aarde en de mens. 
De grot Chauvet werd in 1994 ontdekt, de Ardèche beschikt over de oudste spelonk ter wereld, versierd met meer dan vierhonderd rotstekeningen die 30.000 jaar oud zijn.
Website: http://www.culture.gouv.fr/culture/arcnat/chauvet/fr/index.html

De wijngaarden van de Ardèche
De wijngaarden in het zuiden van de Ardèche bieden een sterke indruk van de diversiteit in landwijnen, die van de druivenvariaties en de wijnen met gegarandeerde herkomstbenaming. De wijnteelt is intussen de voornaamste landbouwproductie van het departement